E-KÜTÜPHANE
SINAİ HAKLARIN TARİHSEL GELİŞİMİ


Sınai hakların korunması kavramı ilk olarak orta çağ sonlarında, Rönesans dönemi başlarında ortaya çıkmıştır. Bu konudaki korumaya dönük anlayışın, 1443 yılında, ilk ortaya çıktığı yer Venedik'tir. Ve, yine ilk yasal düzenleme de, "Patent kanunu" adı altında, 1474 yılında Venedik'te uygulamaya konulmuştur. Uygulama, krallıktan alınan ve bir buluşa ya da ürüne tekel hakkı verilmesi şeklindeydi.

Bazı yazılı kaynaklara göre de patent sisteminin kanunlaşmasına ve gelişmesine İngiltere öncülük etmiştir. Patentlerin kaynağını 14. yüzyılda İngiltere'de verilmiş patent belgelerine kadar götürmek mümkündür. Verilen bu belgeler, yeni bir buluşu ilk defa yapan ya da yeni bir teknolojiyi ilk defa ithal edenlerin, yeni bir iş kurabilmelerini sağlayacak kadar yeterli bir süre için tekel hakkından faydalanması amacını güdüyordu. Dünyada buluşların korunmasına yönelik ikinci yasal uygulama 1623 yılında İngiltere'de kabul edilen "İngiliz Tekel Kanunu"dur. Bu yasa, buluşun İngiltere açısından yeni olması, devlet için bazı faydalar sağlaması gibi koşulların yanında, hakkın yalnızca İngiltere sınırları içinde geçerliliğini öngören mülkilik ilkesini de kapsamaktaydı. Yine bu yasayla koruma süresi de sınırlandırılmış ve 14 yıl olarak belirlenmişti.  Akabinde, bu ilkeler diğer ülkeler tarafından da benimsendi.

Amerika Birleşik Devletleri'nde de, İngiltere modelinden esinlenerek hazırlanan sistemini, 1790 yılında kabul edilen "Patent Kanunu" ile yasal bir statü kazanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yasanın dayanağı; 1787 yılında bağımsızlığını kazandıktan sonra kabul edilen anayasaya koydukları, "Faydalı teknoloji ve bilimlerin geliştirilmesi için, parlamento, buluş yapanlara belirli süreyle sınırlı ve münhasır haklar sağlayacaktır." hükmüydü. Amerika'dan 1 yıl sonra 1791 yılında yürürlüğe giren "Fransız Patent Kanunu" buluşları incelemeksizin patent verme esasına göre yapılandırılmıştır. Rusya'da 1815 yılında, İtalya'da 1864 yılında ve incelemeli patent sistemini benimsemiş olan Almanya'da ise 1877 yılında patent kanunu yürürlüğe koyuldu. 1885 yılında ise Japonya Patent Kanunu yürürlüğe girdi. "Osmanlı İhtira Beratı Kanunu" ise 03 Mart 1879 tarihinde, Fransız Patent Kanunu'ndan olduğu gibi çevrilerek yürürlüğe girdi. Bazı küçük değişiklikler dışında 1995 yılına kadar uygulamada kaldı.

Fikri ve sınai mülkiyet hakları üzerine, küresel nitelikli en son düzenlemeler Uruguay Round ile yapılmıştır. Uruguay Round'un tamamlanmasının ardınan, patent verilebilmesi için gerekli koşulları tanımlayan Dünya Ticaret Örgütü'nü kuran antlaşmanın eki, "Ticaretle Bağlantılı Fikri Mülkiyet Hakları Anlaşması (TRIP's)" bu konudaki son düzenlemeleri içermektedir.

Türkiye'nin fikri mülkiyet alanındaki mevzuatı TRIP's Konseyi'nde, TRIP's Antlaşması'na uygunluğu bakımından incelenmiş olup inceleme başarıyla sonuçlanmıştır.

Devamı Sonraki Sayfada >>>
AnaSayfa              E-mail          SiteHaritası
© 2009 - 2016 Nur Patent. Bu sitenin tüm hakları Nur Patent'e aittir.
Nur Patent'in yazılı izni olmaksızın kullanılamaz!
Hakimiyeti Milliye Cad. Emlak Kredi Çarşısı Kat: 2 No: 127          34672 Üsküdar / İstanbul - TÜRKİYE
Tel:    +90 216 343 20 80 - 343 20 70                                Faks: + 90 216 343 20 70
e-leti: info@nurpatent.com.tr                                            msn: info@nurpatent.com.tr









E-BÜLTENLER
Marka l Patent l Tasarım

için

ONLINE ARAŞTIRMA
ONLINE DOSYA TAKİBİ
MARKA TESCİLİ

için

ÖRNEK MALİYET CETVELİNE
BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ

* Diğer işlemler için lütfen firmamızla irtibata geçiniz!
Marka l Patent l Tasarım

tescil başvuruları için

FORMU DOLDURARAK
İŞLEMLERİNİZİ
HEMEN BAŞLATABİLİRSİNİZ
E-KÜTÜPHANE İNDEKS
GENEL BAKIŞ ve TARİHÇE

    Genel Bakış
    Tarihçe
    Sınai Haklar Kronolojisi
   

MEVZUAT

    Marka
    Patent / F. Model
    Endüstriyel Tasarım
    Coğrafi İşaret
    Entegre Devre Topoğary.


DİĞER

    E-Bültenler


Haklarınız için hukuki koruma elde edebilmenizin en iyi yolu, Marka Tescili ve/veya Patent Tescili yaptırmaktır!
Fikri Gelenlerin
Ortak Paylaşım  ve Geliştirme Platformu

"MARKA & PATENT FORUMLARI"na

buradan ulaşabilirsiniz!